Sabtu, Disember 19, 2009

~Laf's Perfume~LAF's Perfume keluaran HBT (Halal Bestari Trading)

Keistemewaan wangian kami yang tahan lama dan beraromaterapi kerana Minyak Nilam yang bertindak sebagai bahan pencampur dan pengikat wangi-wangian. Fungsinya seperti tambahan perasa (Ajinamoto) dalam masakan.

Pokok Nilam


Nama Tempatan: Pokok Nilam
Nama Saintifik: Pogostemon cablin benth.
Nama Lain: Patchouli
Famili: Labiatae/lamiacea
Lokasi /Asal: Nusantara Tanah Melayu


Tanaman nilam dipercayai berasal dari Filipina dan banyak terdapat di hutan-hutan kepulauan Filipina. Ia dibawa masuk dan ditanam di Semenanjung Malaysia pada awal tahun 1800. Walau bagaimanapun pada awal 1900 dengan kemasukan tanaman getah yang lebih menguntungkan, tanaman nilam tidak lagi diminati oleh pekebun kecil di Malaysia. Sekarang nilam diusahakan secara komersial di Indonesia (Acheh), China dan Brazil. Nilam merupakan tanaman herba renik, mempunyai banyak cabang dan tumbuh sehingga 1.0 m tinggi. Daunnya berbentuk ovate, 8−10 cm panjang dan 5−8 cm lebar, tebal dan bergerigi. Ia berwarna hijau tua keungun-unguan dan mengeluarkan aroma yang unik bila diramas. Batang dan cabangnya berwarna ungu, berbentuk empat segi dan diselaputi bulu yang halus. Nilam didapati tidak berbunga di Malaysia.

KELEBIHAN:-

Dari segi perubatan tradisional, air rebusan daun nilam dilaporkan digunakan untuk mengubati sakit tekak, asma, batuk dan demam. Daun nilam yang beraroma boleh menghasilkan minyak pati yang dikenali sebagai `patchouli oil di pasaran antarabangsa. Antara bahan kimia yang terdapat dalam patchouli oil termasuklah benzaldehyde, cardinene, cinnamic aldehyde, eugenol dan patchouli alcohol. Minyak nilam banyak digunakan dalam industri wangian dan cirinya yang boleh mengikat (fixative) minyak pati yang lain menjadikanya sangat penting dalam pembuatan minyak wangi. Minyak nilam juga digunakan dalam membuat produk seperti sabun, bahan pencuci, syampudan ubat antiserangga. Pada konsitrasi yang rendah, minyak nilam juga digunakan sebagai bahan perisa dalam produk minuman dan makanan

KEGUNAAN:-

Dalam perubatan tradisional nilam digunakan untuk merawat penyakit seperti batuk dan asma. Ia juga digunakan sebagai penawar kepada rheumatik (dari losyen yang diperbuat dari akarnya). Ia juga digunakan untuk menangani sakit kepala dengan cara merebus air daunnya dan air itu diminum.Ia juga digunakan sebagai penghalau kupu-kupu (moth) dibeberapa negara di Asia.

Orang2 tua dulu menggunakan daun ni untuk mewangikan pakaian selepas dibasuh (daun diramas2 pada bilasan terakhir). NYAMUK, lalat, tikus, lipas malah apa jua jenis serangga perosak sekalipun, memang mengganggu keselesaan kita. Ini kerana kebanyakan serangga bukan hanya membawa penyakit, bahkan kemunculannya di rumah boleh menjejaskan kerja seharian dan imej kita yang mungkin dianggap pengotor oleh orang lain. Pelbagai cara diamalkan untuk menghapuskan kemunculan serangga, namun cara yang paling lazim adalah menggunakan racun pemusnah serangga yang dijual di pasaran. Walaupun penggunaan racun serangga itu memang berkesan, tetapi biasanya ia hanya sebagai langkah sementara dan kesannya hanya untuk jangka masa yang singkat. Bagaimanapun, mungkin ada kalangan kita yang menggunakan tumbuhan tertentu untuk menghapuskan makhluk perosak tersebut. Antaranya adalah pokok NILAM atau dari segi botani dikenali sebagai Pogostemon cablin yang dikatakan sesuai untuk menghapuskan serangga perosak. Pokok ini adalah dari jenis renek dengan batang bercabang dan tumbuh dalam bentuk rimbun. Ia sering ditanam di kawasan kampung. Daunnya pula berbentuk bujur dan bergigi di tepi serta mempunyai permukaan yang seolah-olah berbulu. Menurut pegawai di Pusat Sumber Genetik Tumbuhan, Biosains UPM, Tajuddin Abdul Manap, tumbuhan yang jenis payah berbunga ini dikatakan mempunyai bau yang tidak digemari oleh serangga perosak.
Ia seolah-olah bersifat antiserangga. Bendasarkan pengakuan beberapa pengamal perubatan herba, pokok ini bagi manusia mempunyai bau yang wangi semerbak. Mungkin benar kerana serangga perosak tidak gemar suasana yang wangi. Mereka cepat membiak jika kawasan rumah kita busuk dan kotor
, katanya. Malah jelas beliau, daunnya juga bersifat antiseptik yang sesuai untuk mencuci dan mengembalikan kewangian kepada pakaian kita. Tajuddin berkata, air ramasan daunnya yang dicampurkan air hampas teh-O sering digunakan sebagai air bilasan bagi mengambalikan kewangian kain batik.
Selain itu, daun pokok ini juga dikatakan mengeluarkan pati minyak yang boleh dibuat minyak wangi (keratan akhbar Mingguan Malaysia)


HBT Aromatherapy Perfume
New brand Organic essential Oil grade(non alcohol) and EDP(Eau De Parfum) grade. It specially formulated from high quality essential oil as below :
Top Notes:
citrus oils (bergamot, lemon, mandarin, orange, etc), conifer oils (cypress,
fir, pine, spruce, etc), mint oils, basil, cardamom, chamomile, ginger,
juniperberry, petitgrain, rosemary

Middle Notes:
floral oils/absolutes, black pepper, caraway, cinnamon, clary sage, clove bud,
coriander, elemi, galbanum, geranium, lavender, sweet marjoram, nutmeg,
palmarosa, thyme, violet leaf absolute, ylang ylang

Base Notes:
wood oils (cedarwood, gaiac, linaloe wood, sandalwood, etc.), resin oils
(frankincense, myrrh, etc), labdanum, oakmoss absolute, patchouli, vanilla,
vetiver . With more than 40 types of Perfumes(Potion 001 to 045) , each potion has its own identity with long lasting aromatherapy effects.

0 ulasan:

~Borang Tempahan~

Nama:
Email:
Alamat:
Tel. No:
Pilihan Kod Lafs: 001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
021
022
023
024
W1
W2
M1
M2
MX1
MX2
MX3
Sekiranya ada tambahan info cth lebihan tempahan bg code yang sama sila terangkan:

This online form was provided by Freedback.
 

Blog Template by YummyLolly.com